публикувано на: 09/08/2021

Какви видове колаген съществуват

Освен ако не живеете в пещера, без достъп до интернет и телевизия, то със сигурност знаете, че колагенът е „хитът на деня“!

Всички го използват и го слагат в почти всичко! Дори в рецепти за хранене.

Но какво всъщност представлява колагенът? Какво прави? Трябва ли да го използваме? И какви видове има? Отговорите на тези въпроси ще намерите в редовете по-долу.

Какво е колагенът?

Колаген е протеин с изключително много ползи за организма ни. Той може да бъде различни типове и всеки тип има отношение към различна част от тялото ни – коса, кожа, нокти и кости!

Често наричат колагена „фонтан на младостта“. Но колко всъщност са типовете колаген?

За да бъдем абсолютно точни – 16 на брой. Но тези, преминали през най-много проучвания и най-познати на науката, са типовете I, II и III.

Колаген тип I и III са най-разпространени в човешкото тяло. Тип I е отговорен за здравето на косата, ноктите и кожата. Колаген тип III – също!

Колаген тип II се намира в по-малки количества, като по-скоро има отношение към здравината на ставите и костите. Поради тази причина се промотира в сектора за ставна грижа.

Какви за ползите за здравето ни от приема на колаген?

Както споделихме и по-горе, колаген тип I и III са най-разпространени в организма и имат отношение към здравето и добрия вид на косата, кожата и ноктите.

Колаген тип I и III повишават еластичността на кожата, намаляват видимостта на бръчките и ви помагат да сияете.

Тези типове колаген стимулират и производството на аминокиселини, в частност на глицин.

А какво е глицинът? Глицинът е аминокиселина, важна за изграждането на мускули и… за горенето на мазнини!

Колаген тип II, от своя страна, се използва повече в ставната грижа.

Снабдяването на организма с колаген за стави превентира и оказва благотворно влияние върху някои ставни заболявания, като например артрит. Ефективността на колаген тип II се усилва от приема на глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина.

С увеличаването на възрастта количествата от този колаген значително намаляват.

Поради тази причина е от особено значение диетата ни да бъде богата на храни, съдържащи колаген, и/или да приемаме добавки с доказано качество и произход.

Как да добавим колаген в диетата си?

Със сигурност сте попадали на немалко реклами, промотиращи колаген. Важно е обаче при избора на колаген съдържащ продукт да обърнете специално внимание на производителя и състава.

Освен това е добре да обърнете внимание дали колагенът в съответния продукт е хидролизиран. Хидролизацията е процес, при който иначе голямата молекула на колагена се разделя на по-малки фрагменти.

Известно е, че колагеновите молекули с големина 3kDa, комбинирани с витамин С, подпомагат собственото производство на колаген от клетките в ставния хрущял (хондроцитите).

Една публикация от:
Даниела Иванова