публикувано на: 20/07/2021

До колко е важна водата за нашия организъм

Липсата на вода

Второто нещо без което човек умира най-бързо след въздуха естествено е водата. Средностатистическият човек при общи условия би издържал максимум 3 или 4 дни без да пие абсолютно никакви течности. Въпреки, че на пръв поглед тази статистика е доста плашеща, тя не е чак толкова учудваща. все пак човешкото тяло се състои от до 60% вода, а начините за нейната загуба са десетки и ако не направим нещо за да заменим изгубените количества, краят може да бъде фатален.

Точно изчисляване на това колко дълго човешкото тяло може да издържи без да приема никакви течности е малко трудно понеже тук факторите са доста в зависимост от нивата на физическа активност, външната температура, колко често ходим до тоалетната и дори колко дълбоко дишаме - все неща които имат ефект върху загубата на течности от организма.

В горещ ден например възрастен човек може да изгуби до 1 литър и половина течности от организма си само докато се поти. Известен факт предполагам за повечето от вас, че дори и да изгубите само 10 % от теглото си във вода, това доста вероятно ще доведе до смърт. Може би затова е трудно да се открият документирани случаи на хора опитали се да поставят рекорд в тази дисциплина.

Има обаче все пак един такъв случай, който е по-скоро жесток инцидент, но благодарение на него днес имаме признат рекорд за човек издържал най-дълго без вода - Андреас Михавецич. Той е само на 18 години когато полицията в Австрия го задържа уж за разпит понеже е бил кола по време на катастрофа. Това се е случило на 1 април 1979-та година.

Тримата полицаи задържали Андреас, го заключват в килия, намираща се в мазето и някак напълно забравят за него. Всеки от полицаите мисли, че някой от колегите му е освободил 18-годишното момче и така се получава, че всъщност никой не поглежда Андреас цели 18 дни. Понеже килията се намирала в мазето, никой не чува писъците на момчето. Чист късмет било, че 18 дни след заключването на Андреас друг полицай слиза в мазето понеже имал работа там.Няколко седмици след излизането си на свобода Андреас успява да се възстанови напълно и му е присъден рекорд за човек издържал най-дълго без храна и вода, въпреки че има и предположения че момчето е влизало капките кондензат от стената на килията си. това обаче са само предположения и официално рекорда си остава 18 дни.

Интоксикация с вода

Всичко, с което се прекалява обаче е вредно и водата не прави изключение от това правило и няма значение дали приемаме прекалено малко вода или прекалено големи количества от нея, тя може да бъде също толкова вредна. Състоянието е познато като интоксикация с вода и се получава когато изпиете прекомерни количества вода за много кратко време например 10 литра за 3 часа.

При това състояние мозъчните клетки се надуват и предизвикват налягане в черепа което води до много сериозни последици и в много редки случаи - до смърт. Документирани са поне три случая, при които войници са умрели, защото са били между 10 и 20 литра вода в рамките на 3-4 часа.

Това естествено е доста екстремно, но някои от симптомите на интоксикация с вода могат да се проявят и при изпиване на по-малки количества вода за много кратък период от време. Например 3-4 литра вода в рамките на по-малко от час, тогава може да се появи замаяност или главоболие.

Една публикация от:
Даниела Иванова