публикувано на: 28/05/2022

Истината за паник атаките - хипнотерапия

Пристъпите на паник атаки са много често срещано психично разстройство, което за съжаление засяга милиони хора по света всяка година. Истината за паническите атаки е, че те не са опасни, но могат да се учещат много плашещи и изтощителни като често се появяват внезапно и неочаквано и причиняват интензивни физически симптоми, като болки в сърцето, болки в гърдите, треперене или влошено дишане. Тези симптоми могат да ви накарат да повярвате, че дори получавате инфаркт или инсулт, като за да ичбегнете задълбочаването на проблема е нужно да намерите добър психотерапевт с опит в сферата на хипнотерапия. Въпреки това пристъпите на паник атаки рядко имат дълготрайни физически ефекти и обикновено продължават между 10 и 20 минути.

Паник атаките не са заболяване само по себе си, но често са знак, че има нещо друго, което се случва в живота ви, което трябва да бъде решено, като например проблеми, свързани със стреса или тревожността. Пристъпите на паник атаки обикновено се появяват, когато някой е бил подложен на продължителен стрес за кратко или за дълго време и това сериозно е влошило нормалният му начин на живот. За да избегнете влошаване на положение и да вземете живота си скоро отново в ръце, се обърнете към професионален психотерапевт за лечение с хипнотерапия.

Какво причинява една паническа атака?

Въпреки че една конкретна причина за появата на паник атаки, имат значение генетиката и семейните фактори за развитието паник атаки.

  1. Централна нервна система - Някои учени смята, че хората с паник атаки наследяват чувствителен механизъм на страх от централната нервна система. Това твърдение е правдоподобно и има много логика, тъй като централната нервна система е отговорна за приемането, обработката и реагирането на усещания, емоции, комуникация и паметтта заедно с други функции. В подкрепа на това твърдение е доказано, че 40% от роднините имат повишен риск за развитие на паническо разстройство, ако някой в ​​семейството вече е в това състояние.
  2. Химически дисбаланс в тялото - причина за последиците от пристъпите на паник атаки ехимическия дисбаланс в тялото. Това може да се дължи на неравномерно количество хормони като кортизол – хормонът на стреса на тялото или серотонин, известен още като хормон на щастието. Хората също могат да получат паник атаки, тъй като определени части от мозъка им са по-възбудими от нормалното, което ги прави податливи на развитие на паническо разстройство и е нужна консултация с добър психотерапевт за насоки относно хипнотерапия. Някои групи хора са по-склонни към паник атаки в зависимост от генетичните предразположения на техните фамилни обременености и заболявания в техните семейства.

Как да управляваме паник атаки

Само мисълта за преживяването на една паник атака може да навреди на целият ви ден, но има техники за лечение като хипнотерапия, които да овладеят това разстройство с помощта на опитен психотерапевт. Някои от най-добре познатите методи за управление на паник атаките са изброени по-долу.

  1. Дихателна тренировка - Въпреки че този метод на лечение се използва по-популярно при пациенти с астма или хипертония, той може да бъде от полза и за тези, които се справят с паник атаки. Тренировките по правилно дишане е най-добре да са под ръководството на психотерапевт, тъй като правилното изпълнение на дихателната тренировка е важно за резултата. Бавното вдишване през носа, издишване през устата и фокусиране върху движенията може да помогне за контролиране на епизоди на хипервентилация, които могат да дойдат с паник атаките.
  2. Антидепресанти - Антидепресантите обикновено се предписват за лечение на депресия от лекуващия психотерапевт, но тези лекарства могат също да да подобряват настроението в случаи на пристъпи на паник атаки. По-специално, селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs), които помагат за увеличаване на наличността на серотонин, могат да бъдат по-ефективни при лечението на паник атаки.
  3. Терапия - Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е силно препоръчван метод за лечение на паник атаки. Ако имате пристъпи на паник атаки, лечението с хипнотерапия насърчава излагането на всяка ситуация или обект, който може да предизвика паник атаки. Професионален психотерапевт ще ви наблюдава по време на тези експозиции и ще ви насочва относно последващите сесии и стъпки за лечение с хипнотерапия. Тази терапия може също да ви научи на полезни начини за реагиране при замаяност, бърз сърдечен ритъм и други симптоми вследствие на паник атаки.
Една публикация от:
Даниела Иванова