публикувано на: 17/10/2022

Кои са най-полезните храни за кучета

Известен факт за някои стопани на кучета е, че подборa на висококачествена храна за кучета е изключително важен за развитието и дългия живот на домашния любимец. В тази статия ще научите кои са храните, които имате вкъщи и са подходящи за кучетата, както и кои са най-добрата храна за кучета от зоомагазин.

Най-добрите кучешки храни, които имате вкъщи

  • Моркови

В морковите много полезни витамини, които са важни за кучетата. Сред тях са бета-каротинът, витамин А и фибрите, които се съдържат също така в голяма част от различните видове храна за кучета от зоомагазин. Освен, че спомагат за зрението, имунната система и прочистването на червата, сдъвкването на моркова е еквивалентно на почистване на зъбите.

храна за кучета
  • Спанак

Някои хора смятат, че спанакът е токсичен и причинява проблеми с бъбреците, но за да се стигне до там кучето ви трябва да изяде огромно количество спанак. В него се съдържат много витамини и съставки, които действат добре на храносмилателната система на кучетата.

  • Ябълки

Може би няма куче, което не обича да си играе с ябълки. Освен забавлението, което му носи, ябълките подобряват дъха и почистват зъбите на вашето четириного като са много полезна храна за кучета.

  • Кисело мляко

В киселото мляко се съдържа много калции и протеини, както и активни бактерии, действащи като пробиотик. Действа добре на чувствителен стомах, но се консултирайте с лекар преди да дадете на кучето мляко.

  • Зелен боб и грах

Подходящи са за затлъстели кучета и съдържат витамин Б, фосфор и калий, спомагащи за храносмилателната и имунната им система като добавка към основната храна за кучета.

Най-качествените консервирани и сухи храни за кучета от зоомагазин

Човешката храна е подходяща и за кучета, но по-скоро трябва да им бъде като добавка към диетата. Основната им храна трябва да включва консервирани и сухи храни за кучета.

храна за кучета

Храна за кучета, съдържаща 100% месо

Знайте, че колкото по-висок е процента на месото в кучешката храна, толкова по-качествена е тя. С високото съдържание на месо трябва да се внимава, защото може да предизвика пренасищане с протеин и липса на други ценни вещества. Комбинирайте я с някоя от горепосочените човешки храни, за да набавите необходимите витамини и фибри на вашия домашен любимец. 

  • Заместители на майчиното мляко

С  този заместител обичайно се хранят малки кученца, но се предписва от ветеринари и за по-големи кучета при някакви здравословни проблеми, дълбока старост, както и е за кучета с чувствителен стомах.

  • Храни без зърнени култури

Добавянето на зърнените култури към основната храна за кучета я прави по-калорична и обемна, но не и по-полезна за вашия домашен любимец. При кучета с по-чувствителни стомаси тя може да доведе до здравословни проблеми и алергии.

  • Храни с люспи от зърнени култури

Храна с люспи от някои зърнени продукти е подходяща за кучета със слаб метаболизъм, понеже са по-лесно смилаеми и имат фибри, които спомагат при извличането на полезните съставки в месото, както и от основната храна за кучета.

За кучетата най-важно е да им осигурявате всеки ден прясна вода и качествена храна за кучета, която да им носи нужните витамини, минерали и протеини. Не се доверявайте изцяло само на един вид храна – например гранулираната, защото и лакомстваата за кучета имат своите положителни качества, както и пауч и консерви за кучета също. Както и при хората, така и при домашните любимци е нужно да се обръща особено внимание на кучешката храна и хидратацията.

Една публикация от:
Даниела Иванова