публикувано на: 03/10/2021

Паник атаки – как да се справите и да се контролирате

Приблизително 22,7 % от хората по света страдат от пристъп на паника през целия си живот. Пристъпите на паника или паник атаките са внезапен страх и крайна нервност за около 10 минути или повече наведнъж. Те са силни чувства и може да бъдете ужасени в привидно случайни моменти или след задействащо ги събитие.

Паник атаки за съжаление могат да възникнат във всяка секунда, независимо къде се намирате. За щастие, има някои полезни механизми за справяне и начини да се улеснят публичните пристъпи на паника като е задължително да посестите професионален психотерапевт за насоки как да се справите с тях.

Какво е паническо разстройство?

Хроничните или чести пристъпи на паника могат да показват, че страдате от паническо разстройство. Основният симптом на паническо разстройство е чести пристъпи на паника, които са неконтролируеми. В допълнение към това има голямо разнообразие от симптоми на паническо разстройство. Някои признаци за това може да са чувства на предстояща опасност или страх, че нямате контрол над дадена ситуация.

проблеми с паник атаки
проблеми с паник атаки

Други паник атаки симптоми могат да бъдат невероятно бърз сърдечен ритъм, треперене, затруднено дишане, замаяност, главоболие и болки в гърдите. Важно е обаче да се отбележи, че е възможно да изпитате пристъп на паника и да нямате паническо разстройство.

Паническото разстройство се диагностицира при хора, които изпитват спонтанни, на пръв поглед леки пристъпи на паника и са много заети със страха от повтаряща се атака.

Ако имате паническо разстройство, може да почувствате, че пристъпите на паника понякога са извън вашия контрол. Страхът от пристъпите на паника може да ви накара да се почувствате, че трябва да бъдете прекалено предпазливи относно ситуациите, в които се поставяте. Това е, за да се избегне задействането от каквото и да е и продължителната и брутална паническа атака.

Какво причинява паническо разстройство?

Като цяло причината за паническите атаки е неизвестна. Въпреки това, големите стресови фактори могат да играят ключова роля в развитието на паническо разстройство и впоследствие паник атаки. Различни събития могат да ви изложат на по-голям риск от паническо разстройство. Това могат да бъдат травматични събития или натрупана тъга. Също така, фамилна анамнеза, свързана с пристъпи на паника, може да увеличи вероятността от получаване на паническо разстройство.

Знаем, че паническото разстройство се среща по-често от жените, отколкото от мъжете, но може да се появи при всички. Освен това хората, които страдат от паническо разстройство, са по-склонни да изпитват депресия, да злоупотребяват с наркотици или алкохол и да се опитват да се самоубият.

Паническото разстройство не трябва да се приема лекомислено. Ако вие или ваш близък сте били диагностицирани с паническо разстройство, е много важно да потърсите помощ от добър психотерапевр. Получаването на помощ от някой, който е експерт по паническо разстройство, може да бъде от решаващо значение за доброто качество на живот. Паническото разстройство може лесно да се превърне в низходяща спирала, ако не се лекува.

Една публикация от:
Даниела Иванова