публикувано на: 18/08/2023

Топ 5 грешки, които могат да повредят акумулатора на колата

Акумулаторът е една от най-важните части на автомобила, която осигурява електрическа енергия за стартиране на двигателя и захранване на различните електрически системи. Въпреки своята издръжливост, акумулаторът може да бъде повреден от някои грешки, които собствениците на автомобили правят неволно. В тази статия ще разгледаме 5 от най-честите грешки, които могат да повредят акумулатора на колата.

1.  Неправилна поддръжка и грижа за акумулатора

Акумулаторът изисква редовна поддръжка и грижа, за да функционира оптимално, но много от собствениците на автомобили пренебрегват тази важна задача, точно както и компромисите с различните авточасти. Грешните и вредни практики, като например нечесто почистване на клемите, неправилно удължаване на живота на акумулатора вместо смяната с нов акумулатор и най-вече неправилното и често зареждане могат да доведат до намалена производителност и намален живот на акумулатора.

2. Прекомерно изтощаване на акумулатора

Изтощаването на акумулатора до ниво, при което повече не може да осигурява достатъчно енергия за стартиране на автомобила, е грешка, която много собственици правят. Причини за това може да бъдат забравяне на работещо осветление или други електрически системи включени за продължително време, паркиране на автомобила за дълги периоди без използване или неработещо зарядно за акумулатор. Това може също така до доведе до повредата на различни авточасти на автомобила, затова ако ви се наложи да не го използвате дълго, можете да го палите от време на време за 20-30 минути да работи на място. Ако се случи така, че не сте карали колата и не можете да запалите, то е най-добре да не опитвате дълго време, защото стартера може да изгори. Най-добре е да купите нов акумулатор от магазин за авточасти, за да не рискувате да повредите други авточасти на колата.

3. Замръзване и прегряване на акумулатора

Екстремните температури могат да навредят на акумулатора и то много, не са никак за подценяване. Замръзването при ниски температури може да повреди сърцевината и вътрешността на акумулатора, а прегряването при високи температури може да увеличи изпарението на електролита и да допринесе за повреда на пластините. Държането на автомобила на закрито или използването на изолационни покрития за акумулатора може да предпази от тези грешки, но в случай че вече се е повредил, не рискувайте, а най-добре си поръчайте нов от магазин за авточасти онлайн.

4. Неправилно свързване на клемите на акумулатора

Неправилното свързване на клемите на акумулатора може да доведе до сериозни повреди. Обръщането на полярността, като свързване на клемата "+" на акумулатора към "-" на автомобила (и обратното), може да причини прегряване, изтекъл електролит и дори до експлозия на акумулатора. Винаги трябва да се спазват указанията на производителя за правилното свързване на клемите и да внимавате изключително много когато ви се налага да поставите нов акумулатор или сте го демонтирали поради друга причина.

5. Използване на неподходящо или старо зарядно за акумулатор

Използването на зарядно за акумулатор, което не е съвместимо със спецификациите на вашия акумулатор или е старо и несъответстващо на съвременните стандарти, може да повреди акумулатора. Хубаво е да проверите какви са стандартите и да си изберете зарядно за акумулатор от магазин за авточасти онлайн като разгледате наличните варианти и откриете такъв, който съответства с тях. Неправилното зареждане може да причини избухване на газове, прекомерно зареждане и изтекли електролити, което е много опасно. Винаги трябва да се използва подходящо и правилно работещо зарядно за акумулатор, съобразено с препоръките на производителя.

Акумулаторът е много важна част от автомобила, която изисква правилна грижа и поддръжка, като не трябва да се пренебрегва избора на нов акумулатор. Избягването на грешките, които може да повредят акумулатора, е от съществено значение, за да гарантираме дълъг живот и надеждна работа на акумулатора. Редовната поддръжка, правилното свързване на клемите, избягването на изтощаване и екстремни температури, както и използването на подходящо зарядно за акумулатор са само някои от мерките, които можем да предприемем, за да предпазим акумулатора на колата от повреди.

Една публикация от:
Даниела Иванова